WAXHOLM -Villa Akleja

”Konst & Musik i Vaxholm

OBS ATT DENNA UTFLYKT EJ ÄR AKTUELL LÄNGRE!
Villa Akleja är såld och Ackes konst har auktionerats ut.

Ett reseombud hörde av sig med en ny idé – året var 2015  – att besöka Claes Moser i hans Villa Akleja i Vaxholm. Det var här som en av våra stora konstnärer levde och verkade kring förra sekelskiftet – J.A.G.Acke, gift med Zacharias Topelius dotter Eja.

Claes’ fantastiska föredrag om konstnären Acke hade börjat sprida sig som en löpeld. Alla ville hit och möta den kände TV-profilen från Antikrundan, som samlat Acke konst sedan tonåren. Det unika är att vi här får tillgång till – inte bara Ackes egna hem och ateljé från förra sekelskiftet utan detta är ju numera även Claes och hustrun Sanna Evers’ egna hem.

I mitten tittar Claes ut mot trädgården i sin orangea tröja, längst ner t h Sannas vackra smyckeskonst!

Jag fick fria händer och skapade en utflykt som gick i konstens och musikens tecken. Talade med Sanna som sköter bokningarna. Om det gick att lägga in en konsert efter visningen – i själva ateljén? Det gick bra! (Första gången hade jag t o m en pianist med mig med eget el-piano – Jacob Moscowitz. Han spelade sedan in sing back till mig – d v s piano-ackompanjemanget som jag sjunger och spelar fiol till.)

Visst blev det väldigt många arrangörer som reste hit med grupper men ingen som hade detta unika upplägg! Vilket gjorde att många föreningar bokade just mina turer.

Upplägget är följande: Jag guidar bussfärden ut till Vaxholm, vid ankomst framdukat kaffe & smörgås/kaka, därefter Claes lysande föredrag om Acke, sedan bensträck med rundvandring i villan för att titta på all fantastisk konst och själva sekelskiftesvillan i sig som Claes & Sanna inrett så smakfullt. Försäljning av Claes fina böcker om Acke och Sanna vackra smyckeskonst.

Fikabordet alltid så vackert framdukat, längst ner t h lyckades jag fånga Claes till ett gemensamt foto – lite ”starstruck”…


Så följer min konsert på närmare en timme i ateljén innan vi rullar ner med bussen till Vaxholms hotell för en supergod lunch med efterrätt – på första parkett mitt emot Vaxholms kastell.

Vissa dagsresor till Vaxholm har vi startat i Stadshuset där jag har guidat och visat Ackes stuckreliefer i Prinsens ateljé, innan vi åkte ut för resterande program i Vaxholm. Verkligen en heldag!

Efter ett antal år med massor av resor ut till Villa Akleja, så hade paret Moser plötsligt kommit över en unik samling konst av Marie Kröyer, vilken grej – helt fantastiskt! Så nu finns ett helt rum avsatt för hennes konst. Claes berättar som vanligt om Ackes liv och konst, varefter Sanna gör detsamma om Marie Kröyers konst och liv. Även Sanna är en lysande berättare!

Sanna & Claes, två lysande berättare som kan konsten att fånga sin publik!

Jag har kortat av konserten för att lunchen inte ska bli alltför sen.

”Acke och hans samtid” är titeln på konserten. Längst ner t v – fiolen i min ”loge” – fantastisk känsla att få sjunga/spela i Ackes ateljé!

Just nu har jag inga beställningar på denna utflykt, de flesta av mina kunder har redan varit där. Det var verkligen en boom under flera år!

Men upplägget finns ju kvar och jag bokar naturligtvis upp en dag i Vaxholm vid intresse. Alla som kommer hit blir helt bergtagna och ögonen lyser!

En del har undrat om man inte kan åka båt dit, men det är en bra bit att gå från båten upp till Villa Akleja. Sen ska man ta sig ner till hotellet och hamnen igen för lunch. Det är alldeles för långa avstånd, så det avråder jag ifrån.

Måste också tillägga att Villa Akleja inte är något museum utan ett privat hem, så hit kommer man bara via en bokad grupp.

Här kan du ladda ner Mallblad på ”Konst & Musik i Vaxholm”

Sist vill jag poängtera att det naturligtvis går utmärkt att göra en utflykt till Waxholm utan Villa Akleja. Här finns så mycket att se och uppleva. Man kan även åka över till Kastellholmen för en visning och lunch. Här finns numera Vaxholms Fästnings Museum. Dessutom har Konstnären Lena Linderholm här ett galleri.

OMDÖMEN:

”Hej Linnea!
Vi vill sända ett stort tack för en toppenguidning och din vackra sång, din varma och entusiasmerande personlighet som vi alla uppskattar så mycket. Claes Moser med hustru Sanna var mycket intressanta och berättade med stor inlevelse båda två så vi märkte ej av tiden. Helt enkelt en formidabel upplevelse som en av våra resenärer uttryckte det…”

Ewa och Sten Brandberg

”Hej Linnea! Många av mina vandringskamrater var med igår till Vaxholm och de var helt saliga, när de berättade för alla om gårdagen. Tusen tack för en toppendag!” 
Ann-Christine Aggeborn, Täby Konstvänner

Hej Linnéa ! Vill bara tacka dej igen för allt igår ! Det var en fantastiskt trevlig upplevelse, både Stadshuset och Waxholm. Lärorikt, trevligt & njutbart ! SÅ imponerad av din guidening, din sång & ditt ”violinlir !!! Varmt tack !” Henrik.

Hej! Nu har det spridit sig vidare hur fantastisk du är som guide och artist!!!
Så min fråga är, har du möjlighet den….” Vänliga hälsningar, Carola – Barks Buss

Varsågod en liten genväg, här kan du klicka dig vidare till de andra dagsturerna:

SALTSJÖBADEN & SOLSIDAN
TULLGARN & TROSA
SANDHAMN – Bland Kobbar & Skär
EKOLSUND & SKOKLOSTER
STADSHUSET – Ragnars Skapelse
DROTTNINGHOLM & LOVÖ
STOCKHOLM I DUR & MOLL
RIDDARHUSET & WALDEMARSUDDE
SIGTUNA & Sigtunastiftelsen
FLERA DAGSTURER!