SANDHAMN – Bland Kobbar & Skär

Hamnen med Seglarhotellet

Jag älskar skärgården, uppväxt som jag är i innerskärgården. Har under mitt liv tillbringat mycket tid ute på Sandhamn. När jag utbildade mig till Stockholmsguide var ett av målen att lära mig guida härute. Sandön har en otroligt rik historia som viktig tull- och lotsplats, därtill med en legendarisk tullinspektor som även var skald, visdiktare och konstnär! Elias Sehlstedt har kallats för 1800-talets Evert Taube.
Lägg därtill alla konstnärer som lockats hit ut. August Strindberg, Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Roland Svensson, Evert Taube m fl.

Efter att ha besökt en utställning på Sven-Harrys Konstmuseum 2016-2017 – med titeln ”Bland Kobbar & Skär” blev jag helt såld. Utställningen tillägnades Sandhamns störste konstnärsprofil Axel Sjöberg, född 1866. Helt fantastisk! Sjöberg anses vara den som upptäckte skärgården i svensk konst. Han dokumenterade tidigt livet och människans roll i Stockholms skärgård kring förra sekelskiftet. Hans hem och ateljé finns kvar, dock privatägt.

Axel Sjöberg in action, därunder Carl Eldhs staty över sin vän framför det legendariska Värdshuset

Det var nu jag skapade min nya härliga dagsutflykt med titeln ”Bland Kobbar & Skär” – som jag lånat av Axel Sjöberg. Även mitt tidigare musikprogram på tema hav & skärgård fylldes nu på med nytt innehåll och fick samma titel.

Detta är en av mina längsta dagsturer med tidig avgång. Jag guidar er från bussen ut mot Stavsnäs. Vi stannar till i Gustavsbergs Hamn där vi njuter av kaffe & hembakt bröd hos välkända systrarna Delselius i det vackra Tornhuset. I Stavsnäs får vi en guidad visning på Skärgårdsmuseet. Här finns flera skärgårdskonstnärer representerade, bl a Roland Svensson, Harald Lindberg och Axel Sjöberg.

Därefter har vi en egen chartrad båt över till Sandhamn  där vi serveras lunch på traditionsrika Sandhamns Värdshus.

Under dagen berättar jag Sandöns historia — detta paradis i det yttersta havsbandet med sina karga klippor, vita stränder och vindpinade tallskog.

För de flesta känt som en seglarmetropol med det Kungliga Svenska Segelsällskapet, (KSSS),
Segelsällskapets klassiska gamla klubbhus, Seglarhotellet och en hamn som sjuder av liv – en idyllisk by med pittoresk bebyggelse.

Ovan tas vi emot av de trevliga guiderna på Skärgårdsmuseet i Stavsnäs, där vi delas upp i två grupper med varsin guide. Museet är inrymt i en gammal lanthandel, fylld med historia, saker och skärgårds-konst. I mitten vår chartrade båt ”Cascad”.

I Sandhamns kapell bjuder jag på en à-capella konsert inspirerad av dagens tema. Efter lite fri tid att strosa runt i hamnen, kanske köpa en fika/glass väntar vår båt för retur till Stavsnäs. Färden hemåt stan fortsätter med vår egna buss.

OBS Bekväma promenadskor rekommenderas för promenaden genom byn upp till Sandhamns kapell, som ligger på en höjd.

Här kan du ladda ner ett mallblad över Sandhamn

OMDÖMEN:

”Hej Linnéa! Tack för Kobbar och skär resan i dag, du är verkligen toppen, en härlig guide och duktig artist, både sång och fiol och en underbar utstrålning. Det är så trevligt med dina resor. Vi hörs framöver”
Varma hälsningar, Åke Kervefors, SPF Järfälla

Hej Linnéa! Tack för en jättefin resa till Sandhamn. Jag tror att det är den bästa endagarsresa som jag arrangerat. Mycket bra och du är fantastiskt duktig på att både tala tydligt, berätta mycket som är intressant att lyssna på och även höra din fantastiska röst när du sjunger och även spelar.  Jag hörde redan under resan hur uppskattad du var och har även fått efter resan mail från flera som tackar för en bra genomförd resa.” Lisbeth Antelius, SPF Runstenen

”Hej Linnea! Tusen tack för en fantastisk resa under din eminenta ledning. Det var några år sedan vi sågs, men du är fortfarande sprudlande glad, full av energi och förstås så kunnig och påläst.” Ann-Christine och Dan Aggeborn

Hej då för denna gång! Tack för en underbar dag! Längtar redan tillbaka… (Fotograf: Linnéa Sallay)

Varsågod en liten genväg, här kan du klicka dig vidare till de andra dagsturerna:

SALTSJÖBADEN & SOLSIDAN
TULLGARN & TROSA
EKOLSUND & SKOKLOSTER
STADSHUSET – Ragnars Skapelse
DROTTNINGHOLM & LOVÖ
STOCKHOLM I DUR & MOLL
WAXHOLM – Villa Akleja
RIDDARHUSET & WALDEMARSUDDE
SIGTUNA & Sigtunastiftelsen
FLERA DAGSTURER!