EKOLSUND & SKOKLOSTER

Ekolsunds Slott

Det kom ett önskemål från ett reseombud: ”vi vill göra en slottsresa!” Några slott var på förslag, bl a Rosersberg. Men så kom pandemin emellan. Alla kungliga slott stängde. Föreningen ville ändå gå vidare med sin beställning.

Nu gällde det att hitta sevärda slott som ändå var öppna, som ligger bra till med tanke på avstånd, måltider, fika etc. Åkte runt och rekade och fastnade till slut för Ekolsund & Skokloster – det blev en fantastisk kombo! Vi fick skjuta på premiären ett par gånger, boka upp allt, boka av allt …Till slut blev första resan av 4 okt 2021, allt klaffade perfekt! Sedan dess har utflykten gått ett antal gånger med fulla bussar och lyriska gäster.

Så intressant med dessa två så olika slott: Ekolsund från 1700-talet och privatägt med ett ovanligt stort arboretum på sina marker, fullt med massor av olika trädarter man aldrig hört talas om! Därtill enorma alléer om totalt 1.400 träd och mängder av lindar. Ekolsund är verkligen så vackert och sevärt! Hit kommer man enbart med förbokad grupp, då det inte är öppet för allmänheten.

Bilder från Ekolsund. Överst t h Elin Nyfjord, svärdotter till slottets ägare. Hon är vår sprudlande, mycket kunniga guide!

Skokloster detta storslagna slott – Sveriges största privatpalats någonsin och ett av Europas främsta barockslott! Byggt på 1600-talet, idag ett museum och statligt byggnadsminne. På båda slotten får vi helt fantastiska visningar! Vi börjar med kaffe & smörgås på Ekolsunds Värdshus även det från 1700-talet. Lunchen äter vi i Skoklosters slottscafé. Efter visningen bjuder jag på en konsert med sång & fiol i den vackra, välbevarade klosterkyrkan från 1200-talet! Så fantastiskt sevärd bara den!

Skokloster Slott samt Klosterkyrkan – längst ner t h Linnéa efter konsert i kyrkan.

Det är en fröjd att guida färdvägen längs med det böljande inre Mälarlandskapet. På väg hemåt stannar vi till vid Steninge Slottsby där Stenladan från 1800-talet rymmer flera butiker, handelsträdgård samt café och restaurang. Det blir en fin avrundning med lite shopping och fika. En toppendag denna slottsutflykt!

Överst Värdshuset på Ekolsund, därunder Steninge Slott som vi ser från Stenladan.

Obs att dessa gamla slott inte har hissar!

Här kan du ladda ner mallblad till Ekolsund Skokloster

Alla bilder är mina egna (med något undantag) – så håll tillgodo med ytterligare ett bildcollage från Ekolsund invändigt:

Ovan fr v Elin bredvid svärmor, Tapetdetalj, Linnéa i Riddarsalen, Under fr v Riddarsalen, t h ett av alla vackra rum på Ekolsund

Varsågod en liten genväg, här kan du klicka dig vidare till de andra dagsturerna:

SALTSJÖBADEN & SOLSIDAN
TULLGARN & TROSA
SANDHAMN – Bland Kobbar & Skär
STADSHUSET – Ragnars Skapelse
DROTTNINGHOLM & LOVÖ
STOCKHOLM I DUR & MOLL
WAXHOLM – Villa Akleja
RIDDARHUSET & WALDEMARSUDDE
SIGTUNA & Sigtunastiftelsen
FLERA DAGSTURER!