CV

LINNÉA SALLAY – BAKGRUND

Jag har en bakgrund från Adolf Fredriks Musikklasser samt fiolstudier vid Nacka Musikskola. Studerade vidare vid Kulturamas 2-åriga operalinje ”Operastudio-67” och därefter vid Operahögskolan i Göteborg.

I Sverige har jag sjungit en mängd solistroller, med debut som Cherubin i Figaros Bröllop vid Kungliga Operan i Stockholm. Fler scener och sammanhang i Sverige har bl a inkluderat Vadstenaakademien, Norrlandsoperan, Drottningholmsteatern, Folkoperan, Berwaldhallen, Stockholms Konserthus & Gävle Konserthus, Wasa Marionettopera, Reginateatern.

Under senare år har jag gjort operettroller med gruppen ”Opera con Grazia” med föreställningar i bl a Västerås konserthus, Riddarhuset i Stockholm, Hotell Kristina Sigtuna, Fengersfors Bruk i Dalsland, Årsta Teater.

”En Natt i Venedig” – fr v Linnéa Sallay, Peter Tornborg, Eva Magnusson, Björn Sjögren, ….
Föreställning i Riddarhuset

Jag har framträtt som sångsolist i många olika sammanhang. Bl a med Omnibus Kammarblåsare, Kroumata Ensemblen, Stockholms Studentsångare, därtill med många orkestrar och olika körer runtom i landet. Jag har även varit solist med Orphei Drängars Veterankör samt KFUM’s manskör.

I utlandet har jag haft engagemang som mezzosopran vid bl a Pfalztheater i Kaiserslautern, Tiroler Landestheater i Innsbruck, Badisches Staatstheater i Karlsruhe, Isländska Operan i Reykjavik, Enaktsfestivalen i Arezzo/Italien, Early Music Festival i Köpenhamn samt Utrecht.

Jag har medverkat som solist i svensk & tysk TV. Därtill flera solistuppdrag i sakrala sammanhang i Tyskland & England etc

Jag har alltid älskat att sjunga i de stora oratorieverken som mezzo/alt-solist.
I Sverige har jag konserterat i många kyrkor, i såväl Stockholm som över hela landet, däribland domkyrkorna i Karlstad, Härnösand och Växjö. Jag har samarbetat med dirigenter som Sir David Willcocks, Charles Farncombe, Arnold Östman, Anders Öhrwall, Mark Tatlow, Andreas Spering, Siegfried Köhler, Patrik Ringborg, Göte Widlund, Jonas Dominique, Håkan Sund, Mathias Kjellgren m fl.

2004 startade jag OperaCabaré-gruppen ”The Diamonds” tillsammans med sångerskan Rita Saxmark. Vi har producerat ett oräkneligt antal events för företag och organisationer tillsammans med vår pianist Jan-Erik Sandvik. Därutöver har vi producerat våra egna föreställningar som vi spelat på t ex Mariestads Teater, Kumla Teater, Kalmar Teater, Landskrona Teater, Malung Teaterförening, för Birka Cruises etc. Det händer att Rita och jag fortfarande uppträder vid events av olika slag. Under Kontakt/Samarbeten kan du läsa mer om oss.

Under åren 2003-2013 var jag musikalisk ledare för Taubekören i Stockholm med konserter och turnéer över hela landet, däribland årliga framträdanden på Skansen. Jag tog initiativ till och producerade tillsammans med kören CD’n ”Dansa min vän & sjung!” Eftersom åren med kören utgjorde en väldigt stor del av mitt liv under tio års tid, har jag skapat en undersida till detta CV som heter ”Taubekören”. Som en dokumentation.

Linnéa Sallay med Taubekören på Bollnästorget- Skansen.

LINNÉA SALLAY – IDAG

Jag är idag aktiv som frilansande sångerska med fiolen som extra instrument. Jag är en mycket mångsidig artist och framträder inom genrer som opera/operett, musikal, visor & folkmusik, evergreens, revy och schlagers.

Jag samarbetar med pianisterna Jan-Erik Sandvik, Christer Odlander, Carina E Nilsson, Lotta Hasselquist Nilsson, organist/pianist Erik Wadman, organist/pianist Mathias Kjellgren, accordeonisterna Jerry Adbo, Andreas Nilsson, Åsa Arvidsson, Tuulikki Bartosik, m fl.

Många arrangörer tycker det är väldigt praktiskt att i en och samma person kunna engagera en operasångerska som i nästa andetag kan riva av Gärdebylåten eller spela en vacker polska från Hälsingland.

Framförallt skapar jag fina musikprogram på olika teman och producerar intressanta musikteater-föreställningar där jag skriver manus, sätter ihop passande musik tillsammans med min musiker. Jag står för regi, organiserar scenkläder, rekvisita osv. Dessa program och föreställningar presenteras närmare under ”ARTIST/Musikprogram” & ”ARTIST/Musikteater”.

Sedan 2015 är jag också Auktoriserad Stockholmsguide på språken tyska, engelska och svenska.

Jag kombinerar gärna mitt artisteri med att guida såväl svenska grupper som utländska gäster. Jag producerar egna dagsutflykter på tema konst & musik där jag både guidar och bjuder på konsert. Jag har blivit kallad både eldsjäl och entreprenör. Är ofta initiativtagare till föreställningar & kulturella upplevelser av olika slag och har ett stort kontaktnät.

Presentationsvideo – Linnéa Sallay
(inspelad ute på Runmarö under pandemin)