TAUBEKÖREN

Konsert på Skansen, Bollnästorget. En av bilderna från denna konsert blev omslag till vår CD – till höger.

Jag gillar ju omväxling och utmaningar, i synnerhet när det gäller sång och musik.
2003 fick jag frågan av en musikerkollega: vill du ta över Taubekören? Va? Jag, dirigera? Aldrig i livet! Jag är sångerska punkt, slut. Men nyfikenheten tog över och jag sa: ok, jag kan väl prova. Samma sak sade jag till kören. Min enda erfarenhet av dirigering var att själv följa en dirigent, som sångerska och från ungdomen som violinist i en orkester. Och hur mycket kan jag om Evert Taubes musik? Mer än ”I Roslagens famn, raj raj raj” som alla andra svenskar?

Så fann vi då varandra – Taubekören och jag! 10 år blev det som musikalisk ledare för denna härliga samling sångglada amatörer  – många med gedigen kunskap om Evert Taubes gärning. Jag fullkomligt sögs in i Everts fantastiska sång- och diktarvärld. Under mina 10 år växte Taubekören från 30 till 60 aktiva medlemmar! Min strävan blev att kören skulle spegla så många sidor som möjligt av Taube: den humoristiske, den frejdige, den smått fräcke, den djupsinnige, den mörka och svarta, den romantiska och nästintill sakrala Taube.

Överst repetition i Mariakyrkan Skogås, därunder från konsert i Allianskyrkan i Älta
(Ja jag hade en period med mörkt hår 🙂

Varje termin arrangerade jag nya Taube-stycken direkt för Taubekören. Vi tonbildade, övade, uppträdde tillsammans vid ett flertal konserter varje år. Vi hade ett nära samarbete med Taubesällskapet samt skärgårdsorkestern Mysingen & Rolf Bergström. Jag planerade, organiserade, satt program och medverkade ofta som solist. Överallt spred sig en härlig stämning! Ja ibland nästan kokade det i salongerna. Men oj så vi jobbade!

Bilder från en fullsatt Seglora kyrka. Den legendariske fotografen Jacob Forssell lyckades fånga stämningen!

Vi gav flera konserter varje år, bl a på Skansen inom ramen för den årliga Taubedagen – Sollidenscenen, Seglora kyrka, Bollnästorget…. Därtill turnéer till Dalarna och Västkusten som jag var med och producerade. Överallt fick vi fantastiskt mottagande! Vi gjorde regelbundna konserter på Skärgårdsmässan Djurgården, i Blå Salen på ABF-huset Huddinge och på Farsta Gård om somrarna.

På Sollidenscenen. T v skymtar Bosse Larson, Bengan Jansson, Tomas Edström. T h kören och jag med bandet ”Mysingen”

Extra ärofyllt var det när vi gjorde konsert på Millesgården i samband med deras fina utställning “Astri och Evert, om kärleken till konsten”.

Evert, vilken mångsidig artist! Tonsättare, poet, författare, konstnär, artist, miljökämpe m m.

Självklart gjorde vi många konserter i Mariakyrkan i Skogås – som var vår repetitionslokal. Men också i närliggande Tacksägelsekyrkan i Trångsund. Det var här vi spelade in vår CD, med NOSAG Records och Stellan Sagvik. Skivan fick titeln ”Dansa min vän och sjung!”

En av våra turnéer till Västkusten: ovan Klädesholmens kyrka
Därunder från en av våra allra bästa konserter med stående ovationer! Stenkyrka kyrka
Överraskade ibland kören – och publiken – med mina sceniska inslag, här som Fritiof Andersson på Bollnästorget

Jag valde att avsluta uppdraget som körens ledare efter 10 intensiva år eftersom jag ville ha mer tid för mina egna soloframträdanden och projekt. Jag har många gånger fått frågan från olika körer om jag kan tänka mig ta över ledningen, men svaret blir alltid detsamma: nej tyvärr! Det är ett otroligt hårt jobb att vara körledare och tar väldigt mycket tid och engagemang. Men Taubekören kommer för alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Åren med kören lärde mig också enormt mycket om Evert Taubes fantastiska vispoesi och för det är jag evigt tacksam!

Arja Saijonmaa, vilken artist och kvinna, sådan värme och humor!
Hon var solist på Sollidenscenen samtidigt som Taubekören.

Idag ingår ofta Taubes visor i mina egna konsertprogram. Jag erbjuder t o m ett konsertprogram helt tillägnat Taube. ”Taube – Ett liv i Dikt och ton” där vi följer med på en spännande seglats genom den store vispoetens liv. Några sånger gestaltar jag sceniskt.

Som guide har jag även hållit föredrag om Evert Taube och hans liv – det var under en resa till Taubespelen på Västkusten.

Taubekörens årliga höstkonsert i ett fullsatt Blå Salen, ABF-huset Huddinge

Klicka här för att komma tillbaka till CV-sidan