STADSHUSET – Ragnars Skapelse

En klar favorit bland mina dagsturer som också bokas väldigt ofta. Jag älskar att berätta om Ragnar Östberg och hans fantasifulla skapelse – Stadshuset! Och i år 2023 firar man stort jubileum, 100 år sedan Stadshuset invigdes 1923.

Redan för flera år sedan tog jag kontakt med Stadshuskällaren för att höra om vi kunde få till ett samarbete. Blev otroligt trevligt bemött av dåvarande restaurangchefen Robert Andersson.

Det resulterade i att mina grupper får sitta i en mycket fin egen matsal – passande nog med namnet ”Linnématsalen”! Här är allt så fint uppdukat med vita dukar, blommor, tända ljus. Därtill får vi sitta kvar en extra timme efter lunchen då jag har bytt om till 20-tals klädsel och bjuder på en konsert på dagens tema. För något år sedan gick Robert i pension men det fina samarbetet fortsätter med Roberts efterträdare.

Dagen kan se lite olika ut beroende på varifrån gruppen reser. Jag har haft grupper från Enköping och Uppsala t ex. Men även ända ifrån Linköping. Dessa grupper bokar sina egna bussar, men även externa researrangörer har köpt mitt Stadshuspaket vilket blivit otroligt lyckat och uppskattat.

Men så har jag också grupper som reser till Stadshuset med kommunala medel eller promenerar hit, beroende på var man bor.

Har man haft långt att resa hit brukar vi börja med en fika. Antingen bussfika i stadshusträdgården eller i pelargången under tak. Det finns också grupper som har tagit en frivillig fika i Ragnars Skafferi.

Efter fikat går vi en guidad rundvandring med mig genom Stadshusets storslagna salar. Jag ger alltid en utökad tur, längre än Stadshusets egna visningar. Historik, arkitektur, symboler, vem var han Ragnar? Är det verkligen äkta guld i Gyllene Salen? m m, så otroligt spännande! Vi hinner gå in på fler intressanta detaljer. Det finns hissar i huset så man kan följa med även om man har svårt att gå. Vi går i lugn takt.

Naturligtvis går det bra att boka en helt vanligt guidad visning av Stadshuset med mig, (utan hela detta dagspaket.)

Efter visningen smakar det bra med den goda lunchen i Stadshuskällaren inkl kaffe och liten efterrätt. Så min konsert på det. Ramtiden för denna dag brukar ligga på ca kl 10-15.

Jag blev tidigt väldigt intresserad av själva Stadshusträdgården och Stadshuset fasader –  ja kort sagt ALLT du ser och upplever utvändigt på denna speciella plats. Vilket gör att jag även älskar att guida Stadshuset utvändigt, något som kom väl till pass under pandemin. Här ute finns minst lika mycket att upptäcka som invändigt. Visningen är med andra ord lika lång, ca 1 tim 20 min.

Det finns så otroligt mycket att upptäcka utvändigt…
.. av Stockholms och Sveriges kultur & historia!

Naturligtvis kan man göra en kombination av dessa två visningar – utvändigt som invändigt.

Här kan du ladda ner ett mallblad för Ragnar Skapelse

OMDÖMEN:
”Hej Robert och Linnéa! Jag måste bra säga….VIIIIILKEN SUCCÉ DET BLEV! Och vi på Silver Life slog nytt deltagarrekord. Linnéa, vilket jobb du gjorde. Alla deltagarna var mäkta imponerade av alla dina skills och tyckte att guidningen var jätte intressant och Robert vilket underbart team du har. Maten var gudomlig och alla var jätte nöjda och tyckte med kvalitén. Vi ser fram emot många fina samarbeten framöver…  ”
Med varm hälsning, Tilde Hylander Silver Life AB

“Vi – alla resenärer från SPF Gripen i Linköping – vill tacka dig så mycket för din guidning av det vackra Stadshuset. Du gjorde det med stor kunskap, entusiasm och humor. Som vi nämnde så kände vi oss alla som ”nobelpristagare” genom ditt bemötande. Även ett varm tack för din spelning och sköna sång som vi fick avnjuta i samband med lunchen. Ett stort varmt tack från oss alla!” Leif och Cristina Andersson

”Hej Linnea, En vecka har redan gått sedan vår jättetrevliga och mycket lyckade utflykt till Sthm och Stadshuset. STORT och VARMT TACK för en otroligt givande guidning och underhållning.  Mycket proffsigt!! Alla var så nöjda. Ännu en gång – TACK!” Birgitta C Fogdegård, Aktiva Seniorer, Uppsala

”Tack Linnéa för en helt underbar dag med dig i Stadshuset. Otroligt bra engagerande guidning och jättefin underhållning. Du kommer att höra från oss igen, var så säker. Vad jag hörde var alla otroligt nöjda…” Margareta, Aktiva Seniorer, Uppsala

”Hej Linnéa! Jag vill bara tacka dig för ett excellent värdskap under dagen på Stadshuset i tisdags. Det var fullödigt från början till slut… Mina medresenärers omdömen om dagen under hemresan var enbart positiva och din inledande fikastund under pelarvalvet blev ett smått exotiskt inslag som en inspirerande upptakt till dagen. Din detaljkunskap om Stadshusets historia ‘all inclusive’ är imponerande och detta presenterat med humor och esprit gjorde dagen synnerligen minnesvärd för oss (relativa) landsortsbor!”
Göran Jyde, SPF Seniorerna Holmfast

Ett jättestort tack till dig för en fantastisk dag! Jag har fått många mail och sms från nöjda medlemmar. En av dem skriver: vår guide var enastående, påläst, glad och full av entusiasm.” Kristina, Spf Östertälje

”Tusen tack för ett toppenarrangemang!” Anita Karlsson

”Thanks to our absolutely amazing guide Linnéa Sallay for the best tour ever of Stockholms Stadshus! I’m still in awe.” /Helena Carlson

Today, we were treated to a once in a lifetime private tour of Stockholm’s City Hall….Thank you Thank you Thank you Linnéa Sallay for this amazing experience!!!/Tina Johnsson

Varsågod en liten genväg, här kan du klicka dig vidare till de andra dagsturerna:

SALTSJÖBADEN & SOLSIDAN
TULLGARN & TROSA
SANDHAMN – Bland Kobbar & Skär
EKOLSUND & SKOKLOSTER
DROTTNINGHOLM & LOVÖ
STOCKHOLM I DUR & MOLL
WAXHOLM – Villa Akleja
RIDDARHUSET & WALDEMARSUDDE
SIGTUNA & Sigtunastiftelsen
FLERA DAGSTURER!