SIGTUNA & Sigtunastiftelsen

Sigtunastiftelsen

Nyår 2021 var jag med om att producera och leda en resa till Sigtuna, arrangör var ReseSkaparna. Vi firade nyår på Sigtuna Stadshotell med fantastiskt mottagande och otroligt god mat! Jag läste på och berättade om Sigtunas historia. Vi åkte upp till Sigtunastiftelsen och beundrade den spännande arkitekturen utifrån, en kombination av italiensk klostermiljö och svensk borg från förra sekelskiftet. Jag berättade vad jag läst på och fascinerats av, men drömde om att få lära mig mer och kliva innanför väggarna.

Där och då föddes idén att skapa en ny dagstur till Sigtuna och nu är den producerad och klar! Det visade sig att några föreningar redan hade haft önskemål om att besöka Sigtunastiftelsen. Så visionen föll i god jord. Åkte upp för att besöka Stiftelsen och ”reka” i snöovädret den 7 mars! Premiärturen gick i september 2023. Sedan dess har utflykten lockat flera föreningar och blivit otroligt populär med ständiga väntelistor.

Rosengården

Nedan min presentationstext av dagen i Sigtuna:

”Sigtunastiftelsen är en helt unik miljö som är svår att fånga med ord, den måste upplevas. Det är som att kliva in i en helt annan värld, tiden kring förra sekelskiftet. En helt fantastisk arkitektur signerad John Åkerlund, efter stiftelsens grundare Manfred Björkquists idéer. En blandning av italiensk klostermiljö och svensk medeltida borg. En omsorg om material och former. Tiden före Sigtunastiftelsen tillkomst 1917 präglades av stora förändringar. Bondesamhället fick ge plats för det framväxande industrisamhället. Människor slöt sig samman kring gemensamma intressen, folkrörelser växte fram. Det här skulle bli en kreativ plats där tankar och idéer kunde utbytas och där människovärdet kunde värnas.

Ovan t v Kapellet, T h Tornrummet med den vidunderliga utsikten. T v biblioteket.

Sigtunastiftelsen har ända från början stått för kultur och bildning, många författare är det som tillbringat tid här för att få arbetsro i en inspirerande miljö.

Det var här Karin & Sven Stolpe umgicks med Olof Lagercrantz – ett passionerat drama som givit upphov till den uppmärksammade romanen av Alex Schulman – ”Bränn alla mina brev”. (Schulman är barnbarn till Sven Stolpe). Romanen utspelas till stor del på Stiftelsen – där Tornrummet spelar en central roll – här träffas Karin och Sven Stolpe för första gången och här gifter de sig 1931. I biblioteket träffas sedan Karin och Olof Lagercrantz på tu man hand…. Schulmans roman har även blivit film med bl a Bill Skarsgård i en av huvudrollerna.

Ur filmen ”Bränn alla mina brev”. Fr v Gustav Lindh, Bill Skarsgård, Asta Kamma August

Linnéa ansluter vår buss i centrala Stockholm och guidar färden upp till Sigtuna. Vi inleder här med ett besök på Sigtunastiftelsen där vi serveras förmiddagskaffe & smörgås/kaka.

Därefter följer en mycket intressant visning då vi får höra mer om Stiftelsens historia och dess betydelse för vår svenska kulturelit.

Kanske får vi då även höra om hur hundratals överlevande kommer hit 1945 från nazisternas koncentrationsläger. En tid då Stiftelsen förvandlas från en plats för bildning och debatt till ett beredskapssjukhus.

Efter kaffe och visning av Sigtunastiftelsen är det dags att dyka in i Sigtunas äldsta historia. Detta är ju Sveriges äldsta bevarade stad, grundad på 970-talet av Erik Segersäll. Den ursprungliga stadsplanen finns i stort sett bevarad och staden är ungefär lika stor nu som då. Här har man genomfört flera arkeologiska utgrävningar. Vi följer nu med en auktoriserad Sigtunaguide som tar oss med på en spännande rundvandring i denna pittoreska lilla småstad som gömmer så mycket historia.

Vår lunch serveras i en helt fantastisk miljö från 1909 – Sigtuna Stadshotell. Här sitter vi på första parkett med härlig utsikt över Mälaren. Vi njuter i lugn och ro av en god måltid, som avrundas med kaffe & tryffel.

Lite egen tid innan det är dags att bege sig till den välbevarade klosterkyrkan från 1200-talet – Mariakyrkan. Här berättar vår Sigtunaguide lite kort om kyrkans historia. Linnéa avrundar denna fina dag med en konsert då vi får lyssna till vacker musik för sång & fiol.”

Varsågod en liten genväg, här kan du klicka dig vidare till de andra dagsturerna:

SALTSJÖBADEN & SOLSIDAN
TULLGARN & TROSA
SANDHAMN – Bland Kobbar & Skär
EKOLSUND & SKOKLOSTER
STADSHUSET – Ragnars Skapelse
DROTTNINGHOLM & LOVÖ
STOCKHOLM I DUR & MOLL
WAXHOLM – Villa Akleja
RIDDARHUSET & WALDEMARSUDDE
FLERA DAGSTURER!