DROTTNINGHOLM & LOVÖ

Drottningholms slott är Sveriges bäst bevarade kungliga slott från 1600-talet, ett av Stockholms tre världsarv med vacker arkitektur, praktfulla salar, spännande konstverk, skulpturer och intressant historik. Drottningholmsteatern, en av Europas bäst bevarade 1700-talsteatrar, den enda i världen som fortfarande använder originalmaskineriet. Under denna dag får vi även njuta av Mälaröarnas natursköna kulturlandskap med lunch på Ekebyhovs Slott.

Drottningholmsteatern från Teaterplanen samt invändigt salongen med scenen,
min vinröda jacka är från en föreställning på teatern.

Som Stockholmsguide förväntas man kunna guida våra största besöksmål och ett av dessa är självklart Drottningholms Slott. Eftersom jag dessutom varit operasolist på Drottningholmsteaterns tiljor så kändes kombinationen given: att skapa en dagstur hit ut med guidad visning av slottet, parallellt med en visning av teatern. Teatern har sina egna guider, där får vi Stockholmsguider ej lov att guida. Däremot är vi välkomna in på slottet med våra grupper. Och jag har ju en del minnen att berätta från min tid på teatern. Jag har ju faktiskt även varit s k ”salongsguide” här i min ungdom, då jag iförd empireklänning sålde program och visade åhörarna tillrätta. Det var där och då jag bestämde mig för att bli operasångerska!

En underbar sommar då jag sjöng 2:a damen i Trollflöjten på Drottningholmsteatern.
Mikael Samuelsson var Papageno bland många härliga kollegor!
Föreställningen spelades in för svensk och tysk TV och finns på DVD.

Satte igång hösten 2017 att planera denna dag som flera föreningar visat intresse för. Många detaljer skulle falla på plats, ett inte helt lätt schema med parallella visningar, måltider och en konsert med mig. Var skulle den kunna äga rum? Men till slut fick dagsturen sin premiär i april 2018, helt unik i sitt upplägg och så lyckad!

Övert t v: Karl XI Galleri, i mitten t v guidar jag Ehrenstrahlsalongen, längst ner t h H E Paradsängkammare, Magnifika trapphuset

Jag guidar bussfärden ut till  Drottningholm, här delar jag upp gruppen i två mindre. Vi kan vara max 25 personer per grupp och ofta har jag haft grupper om ca 50 pers. Ena hälften följer min guidning in på slottet, medan den andra går teaterns visning. I pausen däremellan blir det kaffe/kanelbulle på Slottscafét, därefter byte av grupper.

Teaterboden och Slottsboden håller öppet för de som önskar shoppa. Perfekt för logistiken eftersom visningarna är olika långa och vi slipper därigenom glapp.

När alla till slut är inräknade så reser vi vidare till Ekebyhovs slott ute på Ekerö – en anrik herrgård från 1600-talet känd för sin fruktträdgård. Här blir vi serverade en god och riklig lunchbuffé inkl kaffe och hembakt äppelpaj. Två väldigt olika slott på en och samma dag!

Ekebyhovs Slott. I mitten Engelska Parken vid Drottningholm.


Som avslutning har jag bjudit på konsert på dagens tema. Detta skedde första åren i Lovö kyrka. Väldigt sevärd kyrka med mycket spännande historia, som kyrkvaktmästaren gärna berättade om, medan jag bytte om till långklänning.

Efter något år sade Lovö församling nej till våra besök. Lyckades till slut få fint samarbete med Drottningholms egen Slottkyrka, så otroligt spännande och intressant att få lov att göra konserten här istället. Lite ”fram och tillbaka” logistiskt eftersom lunchen på Ekeybhovs Slott låg kvar i schemat.

Men bokade sedan även Drottningholms Slottscafé ”Karamellan” för lunch. Mycket gott och trevligt. Tills det sedan även tog stopp för att boka slottskyrkan.

Ovan t v, konsert i Lovö kyrka, Underst Drottningholms Slottskyrka

Så det är där vi befinner oss just nu… Söker fortfarande efter ett alternativ till lokal/helst kyrka – för konserten. Men naturligtvis går det att boka denna fina dag utan konsert! Den går att anpassa utifrån var ni startar er resa.

Slottscafét Karamellan har jag fint samarbete med. Här kan man både fika och äta lunch

Obs att mallbladet ej stämmer till punkt och pricka med tanke på att jag letar ny kyrka/plats för att ge konserten. Eller så blir det en dag utan konsert.

Här kan du ladda ner ett mallblad för Drottningholm

OMDÖMEN:

Hej Linnéa, Tack så hjärtligt för senast!!! Det blev en mycket lyckad dag på Drottningholm. Alla var så nöjda och tackade så hjärtligt när de klev av bussen. Kändes väldigt bra för mig också. Du är verkligen en frisk fläkt och gör ett sånt fantastiskt jobb. Allt känns så äkta och bra och inspirerande!!! …”
Birgitta Fogdegård, Aktiva Seniorer Uppsala

”Linnéa, tack för en fantastisk dag under din guidning och din entusiasm. Att för första gång besöka detta slott med omgivningar under din ledning var synnerligen inspirerande. Blev en aha-upplevelse. Det var ju delar av detta vi fick lära oss i skolan för länge sedan. Tack Linnéa” Nanne Brödjegård, Nynäshamn SPF

Hej Linnea, jag vill tacka för en underbar dag på Drottningholm. Det var mycket trevligt att se dig igen. Visningen av slottet var nästan en teaterföreställning, vilken inlevelse. Underbart!”Dieter Stephan

Linnéa ! TACK för en fantastisk dag tillsammans. Vad vi fick lära oss och se mycket intressant på en dag. Vilken otrolig duktig guide och sångerska/ musiker Du är Linnéa . Du sprider så mycket värme och glädje. Alla resenärer från Vallentuna var så glada och nöjda med dagen och hälsar till dig och tackar. Allt fungerade så bra … Ett bra koncept som jag hoppas flera får glädje av.” Birgitta, SPF Vallentuna 

Varsågod en liten genväg, här kan du klicka dig vidare till de andra dagsturerna:

SALTSJÖBADEN & SOLSIDAN
TULLGARN & TROSA
SANDHAMN – Bland Kobbar & Skär
EKOLSUND & SKOKLOSTER
STADSHUSET – Ragnars Skapelse
STOCKHOLM I DUR & MOLL
WAXHOLM – Villa Akleja
RIDDARHUSET & WALDEMARSUDDE
SIGTUNA & Sigtunastiftelsen
FLERA DAGSTURER!