Tullgarn, Ytterjärna & Trosa

Detta är en dagstur som initierades av ett reseombud. ”Linnéa, vi skulle så gärna vilja besöka Tullgarn och varför inte lunch i Trosa?” Resten fick jag lov att mejsla ut.  Vilket resulterat i en otroligt fin dag som lockar många föreningar. 

Vi har förmiddagskaffe och smörgås på Antroposofernas Kulturhus i Ytterjärna. Hembakt gott i fantastiskt vacker miljö med spännande arkitektur! Naturligtvis berättar jag om Antroposofernas historia och hur de hamnade här.

Kulturhuset i Ytterjärna
Här får vi förmiddagskaffe med hembakt bröd

Vidare färd längs den vackra ”Gröna Kusten – Utflyktsvägen” till Tullgarns Slott som ligger väldigt vackert invid en havsvik. Tullgarn förknippas med Kung Gustaf V och Drottning Victoria, men slottet har varit ett kungligt lustslott sedan 1770-talet då staten överlämnade Tullgarn till hertig Fredrik Adolf – bror till Gustav III. Här finns en stilblandning av rokoko, gustavianskt och viktorianskt. En av dagens höjdpunkter är vår guidade visning av Tullgarn. Är vi fler än 30 deltagare har vi två guider.

Därefter väntar en sen lunch i den pittoreska pärlan Trosa. Här bokade jag tidigare in oss på Bomans, men de har slutat med gruppluncher. Istället har jag nu fått fint samarbete med Stadshotellet där vi sitter i den gamla matsalen med utsikt över torget.

Till vänster Trosa-ån, t h Tullgarn Slott samt några av de fantastiska vapensköldarna i Ytterjärna kyrka

En av Sörmlands vackraste kyrkor är Ytterjärna kyrka som ligger på en kulle invid Järnafjärden. Är så glad och tacksam över den fina kontakten jag fått med församlingen. Kyrkan är mycket sevärd. Den har en historia från 1100-talet med otroliga vapensköldar och medeltida kalkmålningar. Här bjuder jag på en à capella konsert med sång & fiol på dagens tema.

T v Ytterjärna kyrka, ovan den omtalade konsertsalen i Kulturhuset, nedan en unik spis-design i densamma

Innan färden går hemåt, stannar vi till vid Saltå Kvarn. Här finns ett stort sortiment av ekologiska produkter av hög naturlig kvalitet. Mycket populärt shoppingstop!

Här kan du ladda ner Mallblad Tullgarn

”Stort tack för en härlig resa och ditt härliga engagemang! Många var väldigt nöjda och det har pratats om den flera gånger efteråt.,,,”Varma hälsningar/Cecilia SPF Tunasol i Sollentuna

OBS att det går att lägga upp dagen annorlunda och lägga lite mer tid på t ex Kulturhuset i Ytterjärna med guidad visning där. Konserten kan också uteslutas till förmån för annat, alternativt ett musikaliskt inslag i Ytterjärnas konsertsal.

Varsågod en liten genväg, här kan du klicka dig vidare till de andra dagsturerna:

SALTSJÖBADEN & SOLSIDAN
SANDHAMN – Bland Kobbar & Skär
EKOLSUND & SKOKLOSTER
STADSHUSET – Ragnars Skapelse
DROTTNINGHOLM & LOVÖ
STOCKHOLM I DUR & MOLL
WAXHOLM – Villa Akleja
RIDDARHUSET & WALDEMARSUDDE
SIGTUNA & Sigtunastiftelsen
FLERA DAGSTURER!