RIDDARHUSET & WALDEMARSUDDE

T v Waldemarsudde, T h Riddarhuspalatset

Förra året (2022) kom ett önskemål från en var mina återkommande kunder i norrort utanför Stockholm.  De har ju redan betat av i stort sett varje dagstur jag har. Önskemålet var besök på Riddarhuset och även Waldemarsudde. Turen är nu färdigproducerad och fick sin premiär 15 mars 2023, så lyckad med idel lovord! Min bussleverantör Viatour – Mikael Ineman – hämtade upp dem och jag anslöt i city.

Detta är en utflykt som passar utmärkt för grupper och arrangörer utanför Stockholm.

Vi börjar med kaffe & smörgås i Kaffegillets källare mitt emot Storkyrkan till lite historik från mig. Kaffegillet är fantastiskt trevligt med underbar ägare och personal! Generösa smörgåsar därtill! Vi har ett toppensamarbete sedan flera år.

Ett par musikaliska inslag blir det också. Bl a ett soloviolinstycke av Johan Helmich Roman från 1731. Samma år som Roman tog initiativ till de första offentliga konserterna i Sverige, som ägde rum just på Riddarhuset! En koral därtill med tanke på att denna källare en gång i tiden hängde ihop med Storkyrkan.

Därefter kort promenad ner till Riddarhuset då jag passar på att guida lite utvändigt. Väl inne får vi en fantastiskt visning inne i detta magnifika 1600-talspalats. Så spännande! Vad är det att vara adel? Vad står alla dessa vapensköldar för?

På premiärturen fick vi strålande guidning av en sprudlande, kunnig Therése Gyllenram!


Bussen väntar sedan för vidare guidad färd mot Djurgården och lunch på Hasselbacken. Här sitter vi i vacker, anrik miljö och äter fantastiskt gott! Personalen bjöd på super service!

Utanför restaurang Hasselbacken står jag framför Bellmanstatyn från 1872, August Strindberg lär ha suttit modell.

Dagen avslutas med besök och visning på Waldemarsudde och lite fri tid där innan hemfärd. Premiärdagen hade jag 41 gäster, vi delade upp oss i två grupper med varsin eminent guide. Man kan välja en visning genom aktuell utställning eller genom Prins Eugens Allkonstverk.

Tack Prins Eugen för att testamenterade ditt hem och dina samlingar till oss!

Ser fram emot fler gruppbokningar på denna fina dag!

Varsågod en liten genväg, här kan du klicka dig vidare till de andra dagsturerna:

SALTSJÖBADEN & SOLSIDAN
TULLGARN & TROSA
SANDHAMN – Bland Kobbar & Skär
EKOLSUND & SKOKLOSTER
STADSHUSET – Ragnars Skapelse
DROTTNINGHOLM & LOVÖ
STOCKHOLM I DUR & MOLL
WAXHOLM – Villa Akleja
SIGTUNA & Sigtunastiftelsen
FLERA DAGSTURER!