RIDDARHOLMEN

– Bland Munkar & Idel Ädel Adel

Riddarholmen räknas tillsammans med Gamla Stan till Stockholms historiska hjärta. Tänk att så mycket historia från 800 århundraden kan rymmas på en sådan liten holme.

Vår tur startar vid Riddarhuset, det hänger nämligen tätt samman med Riddarholmens historia. Detta magnifika palats som adeln byggde för sig under Sveriges stormaktstid, samtidigt som många av de förnäma palatsen byggdes ute på Riddarholmen.

Men så fort vi kommit över bron, backar vi tiden… Vi följer Riddarholmens innehållsrika historia ända från slutet 1100-talet med namnet Kidaskär då den användes som betesholme för getterna. Vidare via Franciskanermunkarnas liv och deras kloster som under medeltiden gav ön namnet Gråmunkeholmen. Klosterkyrkan (Riddarholmskyrkan) räknas idag till Stockholms äldsta bevarade byggnad, med en historia från slutet 1270-talet då kung Magnus Ladulås skänkte denna holme till munkarna. Tänk att kalken till murbruket hämtade man från Runmarö i Stockholms skärgård. Vilka var gråbröderna? Och vad är det för kapell vi ser runt kyrkan?

Högst upp t v: här står vi mitt i Franciskanernas Klosterträdgård, vi lyssnar till en ”Laudi” – munkarnas sång.
Vi färdas vidare i fantasin via gamla bilder. T v Gråbrödraklostret avbildat på ett träsnitt från 1524!

Roligt är att berätta om Magnus Ladulås’ far – Birger Jarl – en av våra mest betydelsefulla statsmän genom tiderna. Här samlas vi på Birger Jarls torg (tidigare Riddarholmstorget), gråbrödernas kyrkogård… tanken svindlar…

Ovan t v: staty över Birger Jarl. T h så här såg han ut! Hur gick det till? Spännande när historien kommer så nära!
I bakgrunden t v syns Wrangelska Palatset, det rosa t h är Stenbockska palatset.

Vi vandrar bland de magnifika adelspalatsen från Sveriges stormaktstid. En svunnen tid som andas makt, rikedom men också intriger och skandallösa kärleksaffärer…

Några av huvudpersonerna under vår vandring: Kärlek, otrohet, maktbegär, mord (?), missbruk, diplomati…

Det Wrangelska Palatset fungerade som kungafamiljens bostad under ett halvt sekel. Här föddes Gustav III, här satt hans mördare fängslad… Vad bedrivs för verksamhet här idag?

Det rosa palatset är kanske det vackraste på Riddarholmen. Många ägare…. en hel del dramatik…

Tänk att idag bor inte en enda människa på denna lite undanskymda holme, numera fylld med statliga ämbetsverk och domstolar.

Men varför sitter Evert Taube staty invid kajen och sträcker ut sin arm mot Riddarfjärden?

Ja, detta och mycket mer får du höra om under denna spännande tur.

Här på Evert Taubes terrass avslutar vi vandringen med lite levande musik. Ta gärna med egen fikatermos. Eller så bokar jag in er för en god lunch på en närbelägen restaurang.

Tack för idag, en härlig grupp att guida!