I JENNY LINDS FOTSPÅR

Hennes liv är som en askungesaga. Född utom äktenskapet, bortlämnad, misshandlad både fysiskt och psykiskt, beskrivs som ful med potatisnäsa. Men detta är en flicka med en ovanlig begåvning. En magisk röst, därtill en säregen utstrålning och med en enormt stark drivkraft som kommer göra henne till en superstjärna. Detta av sådana mått som vi inte kan föreställa oss. Jenny Lind blir världens första internationella megastjärna. Hon blir så uppburen, så det liknar ingenting. Vilket egentligen borde ha varit omöjligt med tanke på att det här är mitten 1800-talet. Naturligtvis ingår det både intriger och kärlek i denna sanna saga.

För de flesta är Jenny Lind ett begrepp. Alla minns vi kanske vår förra 50-lapp med hennes porträtt.

Denna vandring är ursprungligen en beställning från Jenny Lind-Sällskapet, i anslutning till Jenny Linds 200-årsjubileum. Hon föddes 6 okt 1820. Pga pandemin blev jubileet uppskjutet. Vandringen fick till slut sin premiär och den blev väldigt uppskattad! Den har bokats av sällskapets medlemmar men även av många andra.

Sagan tar sin början i Gamla Stan och det gör även vår vandring – för det var här på Stadsholmen som hennes föräldrar träffades och blev förälskade. Vi samlas på Järntorget och vi försöker måla upp en bild av hur Stockholm såg ut i början av 1820-talet. Vilket samhälle hade man att förhålla sig till? Vi hade ganska nyligen upplevt ett kungamord och nu hade vi en nykrönt kung från en ny dynasti.

Jag visar er husen där Anna-Maria Fellborg och Nils Jonas Lindh bodde när de sprang på varandra i gränderna. Vilka var de och hur såg deras liv ut? Och framförallt vad hände när Anna-Maria blev gravid?

Vandringen tar oss genom Gamla Stan, via flera spännande cliff hangers – vad hände sedan? – Jag förstärker berättelserna med bilder.

Vi följer den svenska näktergalens väg från hennes struliga uppväxt till hennes liv som superstjärna. Vem var hon? Hur gick det till när hon blev upptäckt?

Vi vandrar vidare, via Norrbro till operahuset, med många stopp på vägen för lärorik och spännande historik. När fick vi t ex stans första skyltfönster? Hur förändrade det våra shoppingvanor vid den här tiden? Tänk att man som kvinna var omyndig hela livet ut (såvida man inte var änka)! ända fram till 1865! Man behöver inte vara särskilt bevandrad inom opera för att ha behållning av denna vandring. Det är så mycket annat som ingår, inte minst en engagerande livshistoria som berör!

Vi ska föreställa oss att Stockholm var en väldigt mörk stad när Jenny växte upp. De första gatlyktorna (gas) fick vi på 1850-talet och det på Norrbro. Tänk att vi då hade en fin basarlänga längs med bron! Det är här som familjen Bonniers framgångsrika familjeföretag tar sin början. Med en boklåda.

Längst ner t h – från en sjaskig plats iordningställdes Strömparterren till stadens första offentliga park!

Redan som 9-åring blir Jenny antagen som elev vid Kungliga Teatern, efter en sensationell provsjungning! Men hur fick hon ens som enkel, liten flicka chans till att visa upp sig? Ja det får du veta under turen. Likaså berättar jag om hur hennes frånvarande föräldrar plötsligt anar att hennes dotter är värd sin vikt i guld och vilka dramatiska händelser det leder till.

Naturligtvis går vi igenom hennes stora genombrott som operasångerska, vi lyssnar till några musikexempel men även vilka motgångar hon stötte på under sin karriär. Som hon med stor envishet bemästrade! Vad var det som gjorde henne så stor som artist?

Jenny Lind i rollen som Norma.
Porträttet hänger på Kungliga Operan.

Vilka vänner fick hon bland kultureliten här hemma? Vi gör ett besök hos den berömde tonsättaren Adolf Fredrik Lindblad och hans populära musikskola på Strömgatan – där alla Bernadotter gick. Men aj aj, han blev ju så kär. Skandal!

Och Danmarks store författare blev också vansinnigt kär. Det hade han inte mycket för!

”Se på mig, så liten och ful jag är, och ser på Er, så lång och ful ni är- och tänk vilka fula barn vi skulle få”

Vad säger ni om den korgen?

Men vem vann Jennys hjärta? Vem skulle bli hennes själsfrände och stora kärlek i livet? Och vem skulle hon till sist gifta sig med?

För att förstå Jenny Linds enorma berömmelse finns en bild där hennes ångfartyg Atlantic anländer i New York i september 1850. På kajen står 30.000 människor och väntar på henne för att får en skymt med hyllningsrop och flaggor! Det talades om ”Lind-mania”.Sjalar, cigaretter, parfymflaskor t o m ånglok bar hennes namn. Operabiljetterna kostade flera årslöner. Då förstår ni! Hon umgicks med kungligheter och blev kompis med Queen Victoria av England som hon var jämngammal med. Hur påverkades hon av all denna uppståndelse?

Fokus under vår vandring ligger mycket på hennes liv här i Stockholm, men jag går också igenom en del om hennes utlandskarriär och hur hon till slut gör sina berömda USA-turnéer. Hur gick det egentligen till när den driftige cirkusdirektören P T Barnum, ökänd för sina freak shows, lyckades engagera Jenny Lind? Och varför accepterade hon dessa? Vem skötte förresten hennes ekonomi under alla år och vad hände till slut med hennes föräldrar?

Vandringen avslutar vi nära Mynttorget i Gamla Stan. Här får ni veta hur den stora stjärnan lever efter den tidigt avslutade karriären och hur hennes familjeliv såg ut.

Mina gäster är alltid väldigt uppfyllda av Jenny Linds starka livshistoria när vi avrundar. Det kommer frågor och funderingar.

Vandringen är totalt ca 2,5 km och ca 2 timmar lång. Om så önskas kan den kombineras med en avslutande fika eller lunch.