HAGAPARKEN

Hagapaviljongen. Fotograf: Linnéa Sallay

NORRA HAGA
Kungliga Haga – Gustav III’s Skapelse
En del av Nationalstadsparken

De flesta av oss har någon gång besökt Hagaparken och njutit av denna vackra plats. Men vad vet vi egentligen om historien bakom? Denna oas som aldrig hade funnits om det inte varit för en person som levde och verkade på 1700-talet – kung Gustav III. Jag tar dig med på en lärorik tidsresa och det spännande spelet bakom kulisserna!

Norra Haga blev tidigt en mycket populär tur som bokas av föreningar, organisationer, familjer, kompisgäng och enskilda, under alla årstider utom vinter. Hagaparken är en klar favorit hos mig också! Detta är den s k grundturen då vi går igenom hela historien bakom parken och även en del om Nationalstadsparken där ju Hagaparken ingår. Senare har jag skapat vandringar med start i Södra Haga samt även en kombination av de två. Men denna ursprungstur är den som har bokats mest. (Längre ner kan du läsa om Södra Haga.)

Start vid de Norra Grindarna. Er guide väntar förväntansfullt på sin grupp!

Vi samlas vid Haga Norra grindar – här finns bilparkering eller så tar man kommunal buss hit som stannar precis nedanför. Bl a buss nr 515 och nr 57. Men jag har även långväga gäster från hela Mälardalen – grupper som reser hit med egen buss. Jag kan också chartra en buss för er via min samarbetspartner Viatour.

T v en genomgång av vår Nationalstadspark, T h Nationalstadsmonumentet

Vi börjar med en introduktion till vår Kungliga Nationalstadspark. När bildades den, vem ligger bakom?Varför och vad står den för? Hur många andra nationalstadsparker finns det i världen…. ? Klurig fråga!

Fotograf tv: Anna Eklund Tarantino, Fotograf t h: Linnéa Sallay

Under vår vandring tar vi reda på vad en Engelsk Park är för något. Hur såg det ut här innan vår store teaterkung kommer hit på 1770-talet? Detta är ju helt och hållet hans fantasi och skapelse! Även om han engagerade många framstående konstnärer och arkitekter. Den vackra pelousen på bilderna ovan är hjärtat i hela parken, ett resultat av människohand, spadar och kärror!

Ingen vandring utan intriger! Alla tävlade de om kungens gunst och ville vara med för att sätta sitt avtryck på denna plats. Här har vi två av huvudpersonerna kring Gustav III:

Visste du förresten att ”Fjäril’n Vingad” egentligen var ett ansökningsbrev, där Bellman söker arbete för sin fru Lovisa på Haga? Dessutom hör vi i sången hur det jobbas på Haga!

Bellman med sin luta och jag med min fiol, båda på Haga!
Fotograf t v: Karin Reistad

Under vår vandring får vi lära oss om parkens unika byggnader. Bl a Koppartälten, Orangeriet, Gustav III’s paviljong, Haga Slott, Ekotemplet. (De exotiska lusthusen  – den Turkiska Kiosken och den Kinesiska Pagoden ser vid under vandringen i Södra Haga).

Fotograf samtliga bilder: Linnéa Sallay
.. utom högst upp t h: A-L Paulsson

För att inte tala om resterna till ett jätteslott som kungen planerade för sig. För de som önskar vandrar vi upp i skogen och tar en titt på resterna, en stengrund. Så spännande! Känns nästan som att arbetarna ska komma tillbaka vilken sekund som helst. Samtidigt som kungens öde griper tag. Det var ju härifrån Haga han begav sig den 16 mars år 1792, på väg in till den ödesdigra maskeradbalen i sitt eget operahus! Han kom aldrig tillbaka…

Till vänster en skiss över det planerade jätteslottet (av L J Desprez, t h resterna vi har kvar idag.

Detta och väldigt mycket mer ingår i denna fina parkvandring. Vi avslutar i Ekotemplet som bjuder på fantastisk akustik. Här bjuder jag på en 30 minuters konsert med sång & fiol. Vi får höra musik med anknytning till platsen. Förutom C M Bellman, musik av Joseph Martin Kraus och sångarprinsen Gustav m m. 

Överst Fotograf: Linnéa Sallay, Underst: Fotograf Anna Eklund Tarantino

Vid vackert väder har vi valt att sitta i solen nedanför Ekotemplet, i gröngräset. Under musikstunden passar det bra med eget medhavt fika. En del grupper har med bubbel. Tag gärna med egen sittpall, annars har jag att låna ut.

Detta är en av mina längre vandringar, ca 2 timmar, därefter konsert ca 30 minuter.

Lämplig starttid är kl 11.00. Vi vandrar i lugn takt och gör många stop. Ett toalettstopp i mitten av turen ingår också.

Naturligtvis går det bra att boka in en lunch i Koppartältets Värdshus efteråt.


OMDÖMEN:
”Tack för en jättefin guidning igår! Du var så proffsig, naturlig, kunnig, inspirerande och skönsjungande.
Bra planering. Ett unikt program. Vi är sååå nöjda.” Björn Sjögren & Ruona Burman

”Tack Linnéa för en alldeles underbar guidning i Haga-parken mellan hägg och syren. Roligt otroligt fashinerande med alla historiska detaljer & vinklingar!! Vackra och intressanta musikaliska inslag. Du är en makalöst härlig guide!!! Och ljuvlig sångerska och musikant. Tack!!!” Anna Eklund-Tarantino

”Hej Linnéa, Måste bara med några rader tacka för den fina vandringen i Hagaparken idag. Du är så inspirerande med ditt medryckande sätt att berätta, och du är verkligen påläst. Mycket historia att hålla i huvudet. Som jag sa blir jag också imponerad av din förmåga att ha koll på alla detaljer som måste fungera under såna här vandringar, det är verkligen inte det lättaste.” Loulou & Tore Eriksson

”Hej, Tusen tack för en mycket intressant vandring i Hagaparken.  Du hade tänkt igenom allt, organiserat så bra och tom tagit med små stolar åt oss. Underbar musik på en fantastisk plats. Vi lärde oss mycket om Haga. Allt var så välordnat (även vädret).” Elizabeth Ekman & John Öjhammar