GUSTAV ADOLFS TORG & Strömparterren

Denna vandring har undertiteln ”I Händelsernas Centrum”.
Ovan ett smakprov som jag skapade för Kulturnatt Stockholm 2021

På Gustav Adolfs Torg har det utspelats mycket dramatik under århundraden. Vår store teaterkung Gustav III mördades här i sitt eget operahus. Hur gick det till? Varför? Denna institution som Gustav III själv grundade år 1773 och som firar 250 år i år 2023! Här där jag debuterade som Cherubin i Figaros Bröllop i början på 90-talet!

Men vänta nu? Är inte det där Utrikesdepartementet? Bra fråga, men nej det där är den Gustavianska Operan – en spegelbild av vårt nuvarande UD-palats. Men vad hände med den Gustavianska Operan, det är frågan! Och vilken historia gömmer UD’s vackra palats?

Det är svårt att föreställa sig att detta torg förr låg utanför Stockholms gränser och att det i början av 1600-talet tillhörde en parallellstad – Norra Förstaden.

Visste du förresten att detta torg haft flera olika namn -från början var detta Malmtorget. Det hänger ihop med den enorma rullstensåsen, vars fot låg precis här. Tänk att den foten var lika hög som de tidigare bankpalatsen! Sedan fick torget heta Norrmalmstorg! Men idag har det ju namn efter statyn av vår store krigarkung…

Tänk att Brunkebergsåsens fot var lika hög som bankpalatsen ni ser bakom ryttarstatyn!

Detta är kvarter med många vackra bankpalats från förr, här flanerade man gärna och visade upp sig. I ett av de äldsta palatsen bodde förresten Oscar I’s älskarinna, den berömda aktrisen Emelie Högqvist – en smaskig historia som givit upphov till en film.

Men vänta nu, vem liknar mannen på den där portalen…är det inte vår ärkebiskop… naken..?!

Mycket dramatik och politik, många sammandrabbningar och kärlekshistorier kring just detta torg – här är några av huvudpersonerna som figurerar under denna vandring:

Detta och mycket mer pratar vi om under denna vandring som faktiskt är min kortaste stadsvandring när det kommer till avstånd. Allting utspelar på och kring Gustav Adolfs Torg.

Vi avslutar på Strömparterren – denna sköna oas –  invid Carl Milles staty ”Solsångaren” (som gestaltar Esaias Tegnérs dikt ”Sång till solen”) Hur gick det till vid invigningen av statyn? Inte helt smärtfritt…

”Dig jag sjunger en sång, du högt strålande sol…”

Här på Strömparterren avrundar vi med fika och några väl valda musikstycken. Det finns gott om sittplatser. Eller så bokar jag in oss på en trevlig restaurang i närheten, beroende på önskemål.

OMDÖMEN:

”Åh, tack för en fantastisk tur! Vilken premiär! Tänk, så få kvadratmeter och så många människoöden! Och så sång och spel på det. En fullträff!” Sophie Heine

Inte visste jag att det var så mycket som jag inte visste. Så bra och informativt! Guidningen slutade vid Strömparterren med medhaft fika och musikstund. Tack Linnéa för en bra dag.” Ingrid axtelius

Hej Linnéa! Tack för en mycket trevlig guidning kring Gustaf Adolfs torg idag! Pia och jag uppskattade mycket ditt arrangemang.” Urban & Pia Schwalbe