Södra Haga

Turkiska Paviljongen, fotograf: Linnéa Sallay

Bland Kungligheter & Exotiska Paviljonger


Välkommen till en unik vandring som tar sin start vid Stallmästaregården och avslutas i den Kinesiska Pagoden. Stallmästaregården har bilparkering men hit kan man också ta sig med buss 515, hållplatsen heter Haga Södra.

Stallmästaregårdens historia är mycket spännande och så rolig att berätta. Det blir många ”aha-och nämen-är det sant” – upplevelser. Den sträcker sig ända från 1600-talet fram till idag, detta är Stockholms allra äldsta bevarade utvärdshus! Visste du t ex att det var här som hälsningsfrasen ”Hej” såg dagens ljus?

Som vanligt har vi några huvudpersoner under vår vandring. Förutom Gustav III som är ständigt närvarande, inleder vi turen med lite kärlekshistorier, oäkta barn, en nybliven drottning – som får stor betydelse för denna plats – men också en framstående krögare…

De flesta förknippar Hagaparken med Koppartälten, Fjärilshuset och den stora böljande pelousen. Men parken är mycket mer än så. Den tog faktiskt sin början här i de södra delarna. Det är denna södra del som Gustav III upptäcker redan som ung kronprins när han festar på värdshuset i den stora Finnstugan. Han blir så förtjust i området att han bestämmer sig för att hyra torpet Prästhagen som då hörde till Solna Prästgård. Tänk att byggnaderna står kvar än idag!

Ovan t h Gamla Haga Gård, nedan t v Stora Finnstugan –
tänk att de står kvar sedan 1700-talet! T h en fantastisk liten bokskog.

Även om vi idag fokuserar på den södra delen av Hagaparken så utforskar vi även ursprunget till hela parken och naturligtvis även Nationalstadsparken. Under vår vandring passerar vi flera historiska byggnader och platser. Men originalturen jag skapade här i Södra Haga hade som mål att besöka den Kungliga Begravningsplatsen – på ön Karlsborg. Ett exklusivt besök då grindarna endast öppnas två timmar per vecka under sommarhalvåret. 

Bron över är designad Ferdinand Boberg.
Så sällsynt att dessa grindar öppnas för allmänheten!

Denna oas är Bernadotternas gravplats sedan 20-talet, tack vare Kronprinsessan Margaretas önskemål. Vi stiftar närmare bekantskap med kungligheterna som vilar här. År 2020 var det mycket fokus på den älskvärda kron-prinsessan som gick bort 1920 endast 38 år gammal – Carl XVI Gustavs farmor. Hon har tillägnats en egen bok och i samband med jubileet även en utställning på Stockholms Slott.

En otroligt vacker begravningsplats är denna konstgjorda lilla ö Karlsborg där få Stockholmare satt sin fot!

Du vet väl vilken begravningsplats våra kungligheter hade före kronprinsessan Margareta? Här reder vi ut släktbanden mellan Bernadotterna som vilar här tillsammans med fina bilder jag har med. Så mycket kärlek och glädje, så många försakelser och så många gripande öden!

VILKEN OAS! Vilken blomsterprakt!

Vi kikar in i den Turkiska kiosken, där ett av Bellmans skådespel hade premiär Nyårsnatten 1790 – till kungens ära! Jag berättar mer om hur det gick till och även om andra spännande saker som utspelades i denna turkiska kiosk. Ett musikstycke ur Bellmans skådespel framför jag vid min avslutande lilla konsert.


Avslutar gör vi i den Kinesiska Pagoden med vacker utsikt över Brunnsviken. Här bjuder jag på en liten konsert, med sång & fiol på dagens tema medan ni avnjuter ert välförtjänta fika!

Vandringen erbjuds endast vissa torsdagar under sommarhalvåret. Vi kommer överens om datum som passar. Naturligtvis går det att göra turen utan att besöka den kungliga begravningsplatsen. I sådana fall stannar vi vid grindarna och jag berättar därifrån och visar bilder. Allt övrigt innehåll som planerat.

Obs detta är en något längre tur, såväl i tid som i sträckor att promenera. Men vi går i lugnt takt och gör många stopp. Den korta sträckan upp till den Kinesiska Paviljongen är något brant. Bra skor rekommenderas. Förutom eget fika, gärna även sittpall till musikstunden. Sittpallar finns att låna ut.

Norra & Södra Haga – en kombination!

Jag har faktiskt även en specialtur i Hagaparken som inkluderar både Södra och Norra delen av parken. Den bokades ursprungligen av ett företag som har sitt kontor i Wennergren Center och blev väldigt fin.

Turen startar med historik och arkitektur om Wennergren Center som invigdes 1962 – på sin tid Europas högsta byggnad med en stomme i stål. Vem var Axel Wennergren? Tänk att det på denna plats låg en sjö långt in på 1800-talet – Ormträsket. Vi går igenom Bellevueparken på väg mot Stallmästaregården. Varför heter det Bellevue och vad är det för järnväg som skär rakt igenom här?

Vi stannar till vid Stallmästaregården för intressant historik. Tänk att det är självaste drottning Kristina som indirekt är orsaken till denna värdshusrörelse. Innan vi lämnar Stallmästaregården samlas vi vid monumentet om den Kungliga Nationalstadsparken.

Naturligtvis berättar jag även med liv och lust om vår teaterkung Gustav III och hans planer för denna park. Jag visar er gärna det lilla hus där kungen bodde under alla år han skapade sin park – Haga Gård. Det ligger på en undanskymd plats. Även övriga byggnader här intill bär på en historia, bl a den Turkiska Paviljongen.

Vi passerar den kungliga begravningsplatsen och den Kinesiska Pagoden innan vi når fram till Pelousen där vi skymtar Koppartälten, men vårt mål är Ekotemplet där jag avrundar med en liten musikstund om ni önskar det.

Antingen medhavt fika eller så bokar vi in en lunch i parken.
(Stallmästaregården, Boulebar Haga, eller Koppartälten)

Varsågod en liten genväg, här kan du klicka dig vidare
till de andra stadsvandringarna:

GAMLA STAN – Norra & Södra Stadsholmen
RIDDARHOLMEN
STADSHUSTRÄDGÅRDEN – Ragnars Skapelse
Norra Haga
I JENNY LINDS FOTSPÅR