GAMLA STAN
GAMLA STAN DEL 1 – Norra Stadsholmen
GAMLA STAN DEL 2 – Södra Stadsholmen
Gamla Stan Del 1 – Norra Stadsholmen
Är du nyfiken på varför Stockholm grundades just här på denna holme?
Under denna spännande vandring får vi en förståelse för ursprunget till vår huvudstad.
På den högsta punkten på denna bergiga ö uppfördes i slutet av 1100-talet en kastal –
ett försvarstorn som lade grunden till borgen Tre Kronor. På samma plats står idag det Kungliga Slottet.
Vi lär oss var den äldsta stadsmuren från 1200-talet låg, men även den senare från 1400-talet. Varför heter gatorna som de gör? Vem var Erik Dahlbergh? Tänk att Västerlånggatan från början var en enkel stig med vattenlinjen precis nedanför. Tänk att den medeltida bykyrkan står kvar – idag Storkyrkan – den svenska reformationens vagga. – Det var här det hände…
Vår vandring tar sin början i den norra änden av Stadsholmen, på Riddarhustorget. En medeltida slumartad bebyggelse rensades undan här i mitten 1600-talet för att ge plats åt de fina palatsen kring det nya vackra torget. Dessa palats kommer vi ägna lite uppmärksamhet. I ett av dem bodde t ex hovurmakaren Fredman som skulle inspirera Bellman till hans epistlar. Hovurmakare? Låg inte han i rännstenen? Och varför står statyn över Lars Johan Hierta så bra just här på detta torg?
Idag lär vi oss att datera husen på Stadsholmen utifrån dess ankarjärn som syns på fasaderna.
Naturligtvis kommer vi även få höra om tyskarnas betydelse för vår stads utveckling under medeltiden. Intressanta människoöden varvas med intressant historik och mot slutet av vår vandring når vi Stockholms äldsta torg och Stockholms äldsta gata. Kvarter som upplevt mycket dramatik under århundraden…
Tillägg: En god varm lunch samt kaffe och efterrätt på mysiga restaurang Kaffegillet. Här sitter vi i en trivsam medeltida källare. Under måltiden bjuder Linnéa på sång & fiol med anknytning till dagens tema. Men det går lika bra att avrunda turen utomhus med fikatermos och en liten musikalisk trudelutt – så som vi gjorde under pandemin.
Gamla Stan Del 2 – Södra Stadsholmen
Idag fokuserar vi på de södra delarna av holmen, med start på Mälartorget invid Gamla Stans T-banestation. Hade vi samlats här före 1600-talet hade vi blivit rejält blöta om fötterna… Vi går vidare till Järntorget och föreställer oss den liv och rörelse som pågick under medeltiden då varorna lastades om mellan Mälaren och Saltsjön. Vad var det som exporterades och vad importerade vi? Var låg det medeltida våghuset?
Vid Järntorget beundrar vi världens äldsta bankbyggnad och hälsar på Evert Taube. Men vad är det för noter han håller i handen och varför står han staty just här?
Tänk att det fanns en tid då staden – d v s Stadsholmen – bestod av till hälften tyskar.
Vad var det som lockade dem hit och vad kom de att betyda för Stockholms utveckling? Naturligtvis stannar vi under vår vandring till vid Tyska kyrkan, vars ursprung är ett medeltida gillehus där de tyska köpmännen träffades för att festa och umgås.
Undrar du förresten varför så många hus lutar här i Gamla Stan? Vem var Mårten Trotzig?
Var föddes Carl Larsson?
Vi skänker Anders Zorn en tacksamhetens tanke för att han räddade restaurang Gyldene Freden från rivning. För att inte tala om alla artister och konstnärer som hängde här… Vi passerar Carl von Linnés läkarmottagning och reder ut hans koppling till spelmännen Moreaus av idag.
På Köpmantorget får vi veta varför vi har så många St Göran & Draken skulpturer i Stockholm. Vid underhållningen efter turen får ni lyssna till bl a Örjanslåten. Vem var Örjan egentligen?
Under vår vandring stannar vi även till vid det Judiska Museet och tar reda på husets historia. Här finns kopplingar till Gustav III och vem var egentligen David Klöcker Ehrenstrahl som bodde vid Tyska Brunnsplan?
Och vad var Själagården? Detta och mycket mer tar vi reda på under denna intressanta stadsvandring – som är en fortsättning på Gamla Stan del 1. Den går dock alldeles utmärkt att boka som en fristående tur.
Tillägg: En god varm lunch samt kaffe och efterrätt på mysiga restaurang Kaffegillet. Här sitter vi i en trivsam medeltida källare. Under måltiden bjuder Linnéa på sång & fiol med anknytning till dagens tema. Men det går lika bra att avrunda turen utomhus med fikatermos och en liten musikalisk trudelutt – så som vi gjorde under pandemin.
OMDÖMEN:
”Vilka kunskaper du samlat på dig, väldigt imponerande!
Ditt språk är så fint, din röst hörs så väl och alla ord går fram så bra!
Konserten fin! Tack igen för en stimulerande dag och hör gärna av dig
med kommande program!” Gunilla Törnkvist
”Varmt TACK för fyra underbara stadsvandringar med dig med fina
musikaliska avrundningar på slutet! Helt fantastiskt! Tål att repeteras!”
Varma hälsningar Yvonne Kremen
Varsågod en liten genväg, här kan du klicka dig vidare till de andra stadsvandringarna:
RIDDARHOLMEN
GUSTAV ADOLFS TORG med Strömparterren
STADSHUSTRÄDGÅRDEN – Ragnars Skapelse
HAGAPARKEN – Norra & Södra Haga
I JENNY LINDS FOTSPÅR