Det var kärleken som lockade mig hem igen till Sverige i början på 2000-talet efter ett antal år utomlands. Då sjöng jag enbart opera, klassiskt och sakrala konserter. Sedan dess har jag frilansat som sångerska och artist i Sverige. Under senare tid har jag breddat min repertoar på ett sätt jag aldrig kunnat drömma om och därtill plockat upp min första kärlek: fiolen!

Här presenterar jag ett urval av konserter, föreställningar och framträdanden jag medverkat i

som solist sedan början av 2000-talet (utan exakt inbördes ordning).

– Les Noces, Berwaldhallen samt Gävle Konserthus med Kroumata-ensemblen under ledning av Gustaf Sjökvist

– Rollen som Matilde i operan Ottone av Händel vid Händelfestspelen i Karlsruhe

– Mozarts Requiem i Norrtälje Kyrka under ledning av Erik Nyberg

– Missa Brevis, Mozart i Mälarhöjdens kyrka under ledning av Björn Sandström

– Nelsonmässan i d-moll av Haydn, Vantör kyrka under ledning av Inger Nordebo-Dahlkvist

– Bach’s h-moll-mässa i Katarina kyrka – under ledning av Lars-Ewe Nilsson där jag hade den stora äran och glädjen att få sjunga tillsammans med Erik Saedén

– Stabat Mater – Pergolesi vid olika tillfällen i bl a Andreaskyrkan, Fisksätra kyrka, Ekebyhovs kyrka

– Konsert i Bergskyrkan, Helsingfors med organist Sara Wänn och flöjtist Maria Kristenson

– Solna församling, Råsunda kyrka – flera olika konserter där jag framträtt som solist:

T ex Vivaldis Gloria samt musik av Bach, under ledning av Karin Solén med gästspel i Dalarna.

John Taveners ”Lamentations and Praises” under ledning av Lars Artborg.

J S Bach’s ”Sorge och Universitetskantater” med ”Råsunda Motettkör” och ”Symphonia Auris Nymphaea” under ledning av Lars  Artborg

– Mozarts Requiem – Boo kyrka samt Ekebyhovs kyrka, under ledning av Carin Horovitz

– Händels Messias i Vantör kyrka under ledning av Inger Nordebo-Dahlkvist

– Solist vid jubileumskonsert i Vårfrukyrkan, Enköping med kör & orkester,

under ledning av Jonas Marklund

– Lions Trettondagskonsert i Uppenbarelsekyrkan, Saltsjöbaden, med pianist Stefan Bojsten.

– Solokonsert för Särö Musiksällskap Särö/Göteborg med pianist Jan-Erik Sandvik

– Solokonserter och cafékonserter har det blivit i många kyrkor, somliga vid ett flertal olika tillfällen,  t ex Rejmyre kyrka med organisten Tord Eriksson; Sala Sockenkyrka med organist Margareta Alkstål,  Fisksätra kyrka, Klockargården/Huddinge.

– Solo-event för Telia ombord på Skärgårdsbåt tillsammans med gitarrist Nicklas Lundberg

– Landskapet Dalarna ligger mig varmt om hjärtat så det har blivit flera solokonserter i ett fleratal Dalakyrkor såsom Siljansnäs kyrka, Djura kyrka, Vika kyrka.. Organister har varit bl a Eva Kristenson, Margareta Störling. Har även sjungit i Bjursås k:a, Stora Tuna k:a, Torsång k:a m fl

Under ett år var jag ganska flitig ute som artist inom Kultur i Vården, via Landstinget.

– Diamonds bildades år 2004 av sopran Rita Saxmark och mig. Vi har under åren samarbetat med flera olika sångare och musiker, bl a pianister som Eric Skarby, Stefan Nymark, Bosse Johansson, Christine Mollvik, Henrik Löwenmark. Vår ständige kapellmästare och pianist är Jan-Erik Sandvik. Sedan starten har vi givit väldigt många kyrkokonserter i form av jul- och vårkonserter i ett flertal kyrkor i Stockholm och Mälardalen: Nacka, Värmdö, Årsta, Bettna, Björksta, Engsö, Litslena, Dala-Husby, Vårfrukyrkan-Enköping Ett särskilt Mozart-program framförde vi i Björklinge kyrka, vid pianot då Anette Müller-Roos.

Vi har haft ett stadigt samarbete med Västerleds församling där vi under åren uppträtt med flera caféprogram i Nockebysalen. Även i Vantör församling har vi uppträtt med ett par olika caféprogram, med organist/pianist Per Jansson och med Jan-Erik Sandvik.

Med ”The Diamonds” har det blivit många olika föreställningar inom ramen för Riksteatern: Kalmar Teater, Kumla Teater, Landskrona Teater, Mariestads Teater m fl

Festivalframträdanden på St Djulö, Tall Ships Races-Stockholm, Malung Kulturfestival etc

Alltsedan starten har ”The Diamonds” framträtt i ett flertal Event-sammanhang i samarbete med olika eventföretag såsom Risbecker AB, Fantastiska Nöjen men vi har också anlitats direkt av stora företag och organisationer. Vi har också producerat ett flertal egna shower.

Rita Saxmark och jag har uppträtt som solister tillsammans med Raymond Björling samt kören Opera Viva på Musikmuséet under ledning av Elisabet Brander

Mer om The Diamonds kan du läsa på www.TheDiamonds.se

– Mot slutet av 2000-talet startade mitt samarbete med ”Opera con Grazia” och Peter Tornborg. Jag har sjungit operett-roller i operetterna ”La Perichole” av Jacques Offenbach och ”En Natt i Venedig” av Johann Strauss d y. Båda operetter har spelats som återkommande produktioner och på många olika spelplatser, bl a Riddarhuset Stockholm, Hotell Kristina-Sigtuna, Fengersfors Bruk-Dalsland, Historiska Muséet-Stockholm, Västerås Konserthus med Arosorkestern, Hågelbyparken, Årsta Teater. Tenor-Baryton Peter Tornborg och jag har också framträtt som duo på Teatertåget mellan Göteborg och Säffle, vid flera tillfällen.

– År 2003 tog jag över den musikaliska ledningen av Stockholms Taubekör. Sedan dess har jag med kören framträtt vid ett oräkneligt antal konserter, både som dirigent och sångsolist, varav flera årligen återkommande: Riddarholmsterrassen, Skärgårdsmässan, Sjödalsparken-Huddinge, Blå Salen-ABF-huset Huddinge, Klockargården-Tällberg-Dalarna, Tacksägelsekyrkan och Klockargården-Huddinge församling, Allianskyrkan-Älta, Vasa Reals Aula etc. På Skansen har vi uppträtt på Galejan, Bollnästorget & Seglora kyrka.

– Under dessa år inledde jag mitt samarbete med Christina Wallblom och Katarina Åström på ”KulTur resor AB”, numera ”ReseSkaparna Event & Resor AB”. Fantastiskt spännande att få använda sitt artisteri i nya sammanhang! På resor, vid mässor och events har jag sjungit, spelat, guidat och berättat. Många olika opera- och musikresor som t ex till Verona, Venedig, La Scala, Savonlinna, Passionsspelen i Oberammergau, Dalhalla m fl.

– Slutligen har det också blivit en hel del framträdanden för olika föreningar.

Känner mig otroligt tacksam och glad för alla dessa nya samarbeten och kontakter!

 

© Copyright Linnéa Sallay 2012